Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Krokodýl Australský(Crocodylus johnsoni)

25. 9. 2008

Délka:až 3,20m,samec je větší                               hmotnost:až 100kg

Je rozšířen v severních oblastech Austrálie.Žije výhradně ve sladkých vodách, především řekách, ale i ve větších jezerech.Není nebezpečný člověku, ale naopak člověk je nebezpečný jemu, protože ho značně pronásleduje kvůli kůži.V současné době je chráněn v rezervacích.V srpnu až září klade samice do jámy vyhloubené v písčitých březích 20 až 40vajec.To bývá v srpnu až září.Potom se zdržuje v blízkosti a zahání všechny vetřelce.V listopadu až prosinci, po 8 týdnech inkubace, se líhnou mláďata, asi 25cm dlouhá.Mladí krokodýlové se uchylují na mělčinu do bažinné vegetace.Krokodýl australský loví žáby, sladkovodní kraby,ryby,malé ptáky a savce.Někdy se zmocní na břehu varanů.Mláďata se živí pulci, hmyzem a jeho larvami.